Shakira

Shakira – musikern

Shakiras stil är en mix av lainamerikanska rytmer, rock och clubmusik.
Hon är den bäst säljande columbianska artisten genom tiderna med över 70 miljoner sålda album.
I hennes födelsestad Barranquilla, i Colombia har man rest en staty över henne.
Shakira släppte sitt debutalbum Magia, när hon var blott 13 år gammal 1990. Albumet sålde 1.200 ex…
På youtube är Shakira en av världens mest sedda artister med över en billion klick!
Den 8 novemner 2011 fick Shakira sin stjärna på The Hollywood Walk of Fame.
Under 2008 var Shakira den fjärde mest inkomstbringande kvinnliga artisten.

Shakira internationellt

Shakiras internationella genombrott kom med Laundry Service 2001. Hennes första engelskspråkiga studioalbum
Albumet släpptes även på spanska.
Första veckan sålde det 200.000 ex. i U.S.A.
Singeln ”Whenever, wherever” var den mest säljande singeln under 2002.

Shakira – Waka Waka

Shakiras influenser

Shakira brukar nämna John Lennon som hennes största influens.
Hon gillar The Beatles, Led Zeppelin, Nirvana och U2.
Hon har gjort covers på AC/DC och Aerosmith.
Shakira är även starkt influerad av orientalisk musik.

Shakiras samhällsengagemang

Shakira är stark engagerad i frågor som rör barn och barnfattigdom.
Shakira rankas nr. 48 av kändisar som skänker mest till välgörenhet.
Uppgifter gör gällande att Shakira donerar 55.000US$ till välgörenhet varje år.
På hennes 32-års dag öppnade Shakira en skola i hennes hemstad Barranquilla som bekostades av hennes Pies Descalzos Foundation.

Shakira discografi

Pies Descalzos (1996)
Dónde Están los Ladrones? (1998)
Laundry Service (2001)
Fijación Oral Vol. 1 (2005)
Oral Fixation Vol. 2 (2005)
She Wolf (2009)
Sale el Sol (2010)